От 1 февруари, вторник, в червената зона вече ще влизат държави, в които

...
От 1 февруари, вторник, в червената зона вече ще влизат държави, в които
Коментари Харесай

Нова заповед: Без отрицателен тест за влизане у нас от страни в червената зона

От 1 февруари, вторник, в червената зона към този момент ще влизат страни, в които 14-дневната заболяемост е сред 500 и 5 000 на 100 000 население. Лицата, идващи от тези страни, се позволяват у нас при показване на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи. Това излиза наяве от нова заповед на Министерството на здравеопазването.  

Досега тези жители с изключение на документ за имунизация или преболедуване бяха задължени да показват и негативен резултат от PCR тест. Българските жители и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване и членовете на техните фамилии, които не показват нито един от посочените документи, се слагат под 10-дневна карантина. Тя може да бъде анулирана, в случай че лицето показа негативен резултат от PCR или антигенен тест, изработен не по-рано от 72 часа след идването у нас. Възможността за анулация на карантината след антигенен тест също е нова, което е облекчение за жителите. Изискванията за лицата, идващи от „ зелена “ и „ оранжева “ зона остават непроменени. 
Италиански лечебни заведения отхвърлят да лекуват неимунизирани и непреболедували Коронавирус пациенти
Италианските лечебни заведения отхвърлят да лекуват и оперират неимунизираните и тези, които не са били инфектирани. След като предходната седмица преда...
Прочети повече
В листата на страните към този момент се вкарва тъмночервена зона. В нея попадат страните, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 000 души население. От 1 февруари в „ тъмночервената “ зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и други

Лицата от „ тъмночервената “ зона се позволяват у нас при показване на дигитален Коронавирус документ за имунизация, за преболедуване или подобен документ, едновременно с негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които имат дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация с спомагателна (бустерна) доза или подобен документ, не е належащо да показват негативен резултат от PCR тест.

Българските жители и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване и членовете на техните фамилии, които не показват нито един от посочените документи, се слагат под 10-дневна карантина.

Българските жители и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване и членовете на техните фамилии, които показват при влизането си в страната само един от посочените документи, се слагат под 10-дневна карантина, която може да бъде анулирана, в случай че лицето показа негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след идването си в страната.
От през днешния ден: Децата, идващи от страни в „ алената зона “, се позволяват у нас с PCR
От през днешния ден - 19 януари децата от 12 до 18 година, които идват от страна в „ алената зона “, се позволяват на територията на Бъл...
Прочети повече
Децата от 12 до 18 година, идващи от страни в „ тъмночервената “ зона, се позволяват в България при показване на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или на равносилен или подобен документ с негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не показват подобен документ, се слагат под 10-дневна карантина, която може да бъде анулирана, в случай че лицето показа негативен резултат от PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа след идването си в страната.

Министерството на здравеопазването припомня, че от 1 февруари, според европейски правилник, се вкарва годност на цифровия документ за приключен имунизационен курс и той е до 270-тия ден от датата на слагане на завършващата имунизационния цикъл доза. При изминал документ (т.е. минали са 270 дни от слагането на завършващата имунизационния цикъл доза) лицата  могат да пътуват с някой от другите документи – за преболедуване, за проучване или за бустер.

Вички жители, които имат документ за сложена бустерна доза срещу COVID-19,  могат да влизат в страната от всяка страна в света, без значение на цветовата зона, в която съответната страната попада.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР